INVANDRING. Bernt Herlitz är tandhygienisten som anmälde att de ensamkommande barnen sannolikt var äldre än de uppgivit. För det fick han sparken och nu hotas han med fängelse.
I en intervju för Gotlandswebben berättar tandhygienisten Bernt Herlitz om den senaste utvecklingen i rättstvisten mot Region Gotland angående hans uppsägning från Folktandvården. Herlitz avslöjar att han nu också riskerar att åtalas för att ha brutit mot patientsekretessen. Vid en fällande dom riskerar han då att dömas till två års fängelse.
Det är en modfälld Bernt Herlitz som kontaktas av Gotlandswebben. Han berättar att han visserligen hittat en tillfällig anställning på fastlandet men att han tvingats övernatta i sin bil de dagar han jobbar. En prövning under de kalla vinternätterna som lagts till plågan av att behöva vara skild från sin familj större delen av veckan.
Men det är framför allt det som kommer att utspelas datumet den 9 maj som Bernt allt som oftast har i tankarna. Den kommande rättegången i Arbetsdomstolen i Stockholm. Under förhandlingarna ställs allt på sin spets och de är då Bernts framtid sätts på spel. Går utfallet Region Gotlands väg slås Bernt Herlitz liv och framtid i spillror.
-Tvingas jag betala dessa skyhöga rättegångskostnader skulle det fullständigt ruinera mig och min familj.
-Pettersson säger att samhället är ruttet. Bernt borde hyllas för att han försökte avslöja bluffen med de ensamkommande barnen som kostar Sveriges skattebetalare miljarder, i stället straffas han…
”Barnen” som ljugit, de tjänstemän, politiker och journalister som ser mellan fingrarna med lögnerna straffas inte. Lagen verkar vara skriven för att skydda utländska medborgares intressen på bekostnad av svenska skattebetalares intressen. Helt klart gjorde Bernt rätt moraliskt och han borde ha fått beröm av sin arbetsgivare Region Gotland i stället för avsked.
TIDIGARE 2017-10-19. Anmälde patienters ”rätta” ålder till Migrationsverket – får sparken
JURIDIK. Tandhygienisten vände sig till Migrationsverket och anmälde att hans patienter sannolikt var äldre än de uppgav. Landstinget ansåg att han hade brutit mot tystnadsplikten och avskedade honom. Tingsrätten har nu slagit fast att detta var rätt i sak – men att han inte borde ha avskedats utan sagts upp.
Tvisten har sin bakgrund i en situation som uppstod hösten 2016.
Region Gotland fick då veta att en tandhygienist vid folktandvården, upprepade gånger, hade vänt sig till Migrationsverket och anmält att han utifrån tandundersökningar ansåg att nyanlända som han hade undersökt måste vara äldre än sin ”officiella” ålder.
”Trolig ålder över 25 år” Tandghygienisten hade gjort sina anmälningar via mail och undertecknat dessa som företrädare för folktandvården. Han hade bland annat skrivit: ”Har flertal asylsökande barn som enligt min uppfattning och tändernas åldersbestämning med fullt erupterade 8:or/visdomständer inklusive fullt utvecklad rotspets, inte kan var den ålder som de har uppgett. P (patienten) kommer från Afghanistan med personnummer 000000-0000 min bedömning är trolig ålder över 25 år… P.S. Tyvärr det kommer nog betydligt fler fall som jag kommer att sända framöver.”
Regionen valde att stänga av tandhygienisten och anmäla honom till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Han blev också polisanmäld för tjänstefel och sekretessbrott. Månaden därpå beslutade regionen att han skulle avskedas.
Tandhygienisten stämde regionen vid Gotlands tingsrätt och krävde att avskedandet skulle ogiltigförklaras och att han skulle få skadestånd.
Tandhygienisten hävdar att han har känt en oro över att barn vistats på samma HVB-hem som vuxna och att han ”endast har agerat utifrån vad han trott varit korrekt och i enlighet med sin anmälningsplikt” enligt socialtjänstlagen.
Han hävdar också att han under Almedalsveckan i Visby pratade med en hög tjänsteman vid Migrationsverket som uppmanade honom att anmäla liknande fall till myndigheten – någonting som tjänstemannen själv förnekade då hon förhördes i tingsrätten.
Borde pratat med sin chef – Tingsrätten konstaterade att tandhygienisten – trots att han känner till reglerna – har röjt sekretessbelagda uppgifter om sina patienter. Tandhygienisten borde dessutom ha tagit upp frågan med sin chef istället för att agera på egen hand.
Tandhygienisten har enligt tingsrätten brutit mot offentlighets- och sekretesslagen, tandvårdslagen och patientdatalagen. När det gäller patientsekretessen har detta varit ”allvarligt” och tingsrätten anser att tandhygienisten har uppträtt medvetet illojalt.
Tingsrätten pekar på att tandhygienisten är legitimerad och konstaterar att ”det torde vara allmänt känt att sekretess inom hälso- och sjukvården, till vilket Folktandvården hör, är av fundamental betydelse.”
Tingsrätten anser dock att det inte har funnits något syfte att skada ”ett av rättsordningen skyddat intresse” och att det vid en sammantagen bedömning var en alltför drastisk åtgärd att avskeda tandhygienisten. Däremot fanns det skäl för uppsägning.
Regionen dömdes därför att betala 35 000 kronor i skadestånd till den avskedade tandhygienisten som dock inte får tillbaka sin anställning.
Region Gotland har överklagat skadeståndsdelen till Arbetsdomstolen – som dock ännu inte har tagit upp målet.
-Pettersson undrar hur vårat rättssystem fungerar? Tandhygienisten Bernt Herlitz har alltså anmält ett missförhållande och straffas för det. Om han har rätt eller inte diskuteras inte så troligen har han rätt, barnen är vuxna.
”Barnen” som ljugit och de tjänstemän som ser mellan fingrarna med det straffas inte. Lagen verkar vara skriven för att skydda utländska medborgares intressen på bekostnad av svenska skattebetalares intressen. Helt klart gjorde Bernt rätt moraliskt och han borde ha fått beröm av sin arbetsgivare Region Gotland i stället för avsked.